Kes on piiratud käibemaksukohustuslane?

2. okt. 2024

piiratud käibemaksukohustuslane

Kui käibemaksukohustuslase ja mittekäibemaksukohustuslane vahe on võrdlemisi selge, siis piiratud käibemaksukohustusest ei ole paljud ettevõtjad isegi mitte kuulnud. Millistel juhtudel saab sinust piiratud käibemaksukohustuslane ning mida see endaga kaasa toob?

Alustame algusest.

 

Käibemaksukohustuslane

Käibemaksukohustuslane on ettevõte, kelle maksustatav käive ületab 12 kuu jooksul 40 000 eurot. See tähendab, et hetkest, mil käive ületab maagilise 40 000 euro piiri, tuleb end kolme tööpäeva jooksul käibemaksukohustuslaseks registreerida. Võid seda teha ka väiksema käibe korral, kui see teatud juhtudel sinu jaoks kasulikumaks osutub. Lisaks tuleb sul seda teha ka siis, kui müüd oma tooteid või teenuseid teistesse EL riikidese 10 000 euro ja enama eest.

Registreerudes saab sinu ettevõte endale KMKR numbri ja sa hakkad lisama 22%-list (teatud juhtudel ka 9%, 5% või ka 0%) käibemaksu oma arvetele. Lisaks tekib sul kohustus igakuiselt Maksu- ja Tolliametile käibedeklaratsiooni esitamiseks. Nii käibedeklaratsiooni kui EL ühendusesisese käibe aruande esitamise tähtaeg on maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäev. Hea uudis on see, et käibemaksukohustuslasena on sul õigus oma ettevõtte ostetud kaupade ja teenuste käibemaks maha arvata.

 

Mittekäibemaksukohustuslane

Mittekäibemaksukohustuslane on ettevõte, kelle maksustatav käive aasta algusest arvestatuna jääb alla 40 000 euro. Kuna sa oma toodetele ega teenustele käibemaksu lisama ei pea, siis võib see anda sulle mõnevõrra soodsamad hinnad ja teatava konkurentsieelise. Ka on sinu raamatupidamine mõnevõrra lihtsam, sest sa ei pea pidama arvestust ega esitama käibedeklaratsioone.

Erinevalt käibemaksukohustuslasest aga ei ole sul õigust käibemaksu maha arvata – see tähendab, et ostuarved, mis sisaldavad ka käibemaksu, kantakse sinu raamatupidamises täiel määral kulusse. Küll aga, võib teatud juhtudel olla sinu jaoks isegi mõistlikum vaatamata alla piirmäära jäävale käibele, end siiski käibemaksukohustuslaseks registreerida. See tähendab, et sa ei pea ootama, kuniks käibenumbrid ületavad 40 000 eurot, vaid võid oma ettevõtte käibemaksukohustuslaseks registreerida juba varem. 40 000+ eurot on lihtsalt see piir, kus sul tekib seadusjärgne kohustus.

 

Piiratud käibemaksukohustuslane

Piiratud käibemaksukohustuslane on väga paljude ettevõtjate jaoks jätkuvalt tundmatu tegelane. Seda tihtipeale ka siis, kui neil tegelikult lasub juba kohustus end piiratud käibemaksukohustuslaseks registreerida. Mis selle kohustuse siis kaasa toob? Laias laastus:

1) kui sinu ettevõte ostab kaupu teistest EL-i liikmesriikidest ja nende ostude väärtus ületab kalendriaasta jooksul 10 000 euro piiri.

2) kui sinu ettevõte ostab sisse ja kasutab välisriikide elektroonilisi teenuseid, muu hulgas näiteks

  • veebimajutus ja domeeniteenused
  • reklaamiteenused platvormidel (nt. Meta/Facebook Ads, LinkedIn Ads, Google Ads)
  • voogedastuse teenused (nt. Netflix, Youtube, Spotify ärikontod)
  • veebipõhised kujundustööriistad (nt. Canva, Adobe Creative Cloud)
  • tarkvarateenused (SaaS) (nt. Microsoft 365, Salesforce)
  • veebipõhised projektijuhtimise tööriistad (nt. Asana, Trello, Basecamp)
  • e-õppe platvormid ja veebikursused
  • veebipõhised raamatupidamistarkvarad (nt. Xero, QuickBooks Online)
  • veebipõhised kliendihaldustarkvara (CRM) lahendused (nt. HubSpot)
  • jt.

 

Mida toob kaasa piiratud käibemaksukohustus? See on selline kummaline staatus, kus sul tekivad küll teatud kohustused, kuid õigused jäävad piiratuks. Niisiis, piiratud käibemaksukohustuslane peab arvestama, deklareerima ja tasuma käibemaksu kõigilt EL-ist ostetud elektroonilistelt teenustelt. Seejuures tasub teada, et käibemaks tuleb tasuda Eesti määra järgi (tavaliselt 22%), mitte teenuse osutaja riigi määra järgi. Deklareerimine toimub nagu käibemaksukohustuslaselgi hiljemalt iga kuu 20. kuupäeval käibedeklaratsiooni (KMD) lahtris 1 ja lahtris 4 ning deklaratsioon tuleb esitada ka siis, kui antud kuul oste ei tehtud. 

Kuna erinevalt käibemaksukohustuslasest ei saa piiratud kohustusega ettevõte sisendkäibemaksu maha arvata, muutuvad sisseostetud teenused (ja seeläbi ilmselt ka mõned sinu enda edasipakutavad hinnad) sisuliselt 22% kallimaks. Seega, võib olla on siinkohal mõistlik kaaluda nn tavaliseks käibemaksukohustuslaseks registreerimist, et saaksid eelpool loetletud teenuste maksumuselt vähemasti sisendkäibemaksu maha arvata. Võid piiratud käibemaksukohustuse kohta lisaks lugeda ka Maksu- ja Tolliameti lehelt.

 

Kokkuvõtteks

Kokkuvõttes ei tasu käibemaksu kohustust peljata. Jah, arvestamist on pisut rohkem ja deklareerima peab ka, kuid sulle avanevad nii pöördmaksustamise kui käibemaksu nn tagasiküsimise ning mitmed teisedki võimalusel. Meie soovitus on lihtne – kui sulle rakenduvad  juba piiratud käibemaksukohustuslase nõuded, siis on mõistlik end täielikult käibemaksukohustuslaseks registreerida.

 


 

Kui sul tekib käsitletud teema osas küsimusi ja soovid nõu pidada või oled huvitatud, et võtame sinu ettevõtte igakuise raamatupidamisega seotud toimingud enda kanda, siis proovi meie koostöö maksumuse kalkulaatorit ja telli teenus või võta ühendust.